ползи от кафето

Кафето е много повече от приятен начин да се събудиш сутрин! Освен че ни зарежда с енергия, кафето може да ни помогне да се справим с наднорменото тегло и депресията и да ни помогне да живеем по-дълго! В тази статия ще намерите някои от най-популярните ползи за здравето.

Кафето повишава нивото на енергия

Това е и най-разпространената причина да пием кафе. Известен факт е, че кофеинът влияе благоприятно на способноста ни да се справяме с умората чрез стимулиране на централната нервна система.

Той действа, като блокира ефекта на аденозина – невротрансмитер, който отпуска мозъка и ни кара да се чувстваме отпаднали. Обикновено нивата му се покачват през деня, като това ни кара да се чувстваме все по-изморени с всеки изминал час. И така до вечерта, когато е главната причина да ни се доспива.

Кофеинът ни помага да стоим будни, като се свързва с аденозиновите рецептори в мозъка, без да ги активира. Това блокира ефекта на невротрансмитера и така оставаме бодри за по-дълго, подпомага бързата обработка на съзнателната и несъзнателно постъпваща информация и бърза двигателна реакция.1

Кафето има позитивно влияние върху здравето

Според мнение базирано на 13 различни проучвания, хората, които консумират редовно кофеин имат значително по-малък риск от развиване на болест на Паркинсън. Нещо повече – консумацията на кофеин намалява развитието на болестта. Други 11 проучвания при повече от 29,000 човека, са довели до извода, че кофеинът има сходно отношение и към развитието на Алцхаймер. Редовната консумация на кафе е свързана и с по-нисък риск от развитие на деменция. 2

Кафето помага за регулиране и загуба на тегло

Според различни проучвания, хора които пият поне по 2 кафета на ден имат 17% по-голям шанс да изпълняват дневната си норма от физически активности. Приемът на кофеин е свързан и с намаляване и регулиране на теглото. Колкото по-енергични се чувстваме, толкова по-вероятно е да имаме желание за спорт и тренировки.

Кафето ни помага да се справяме с депресията

Научно доказано е, че приемат на напитки съдържащи кофеин, подобрява настроението и помага да се справим с негативните мисли и депресията. Кофеинът увеличава количеството на допамин в мозъка и ни прави щастливи!