електромобили

  „Блек Сии Кофи“ ЕООД се превръща в първата компания от вендинг индустрията в България използваща изцяло електрически автомобили.


 В настоящата епоха на растящо осъзнаване за нуждата от опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии, електрическите автомобили се превръщат в предпочитана алтернатива на ДВГ. Както за личната употреба, така и за обслужване на професионалния сектор. Със среден капацитет от 250 км. на зареждане, ЕА  са идеалното решение на ежедневните ни транспортни нужди.

През 2022 г., с отговорност към природата и желание за намаляване на въглеродния си отпечатък, създадохме план за поетапно заменяне на ДВГ автомобилите си с електрически.

     Като най-належаща промяна, констатирахме необходимостта от подмяна на автомобилите на техническия ни екип. Изискванията за ЕА изпълняващ ролята на ‘авариен’ включваха минимален пробег от 250 км. с едно зареждане и компактни размери за лесно паркиране. BMW I3 120Аh надхвърли очакванията ни!

 • На станция за бързо зареждане акумулаторът може да бъде зареден до 80% за около 42 минути.
 • До 360 км. пробег с едно зареждане.
 • Компактен размер, подходящ за градски условия.

Като резултат от покупката, отчетохме по-бързо време за реакция на техниците при аварии, по-голямо удобство и комфорт, както и намалени разходи за зареждане.

Това ни мотивира да продължим с подмяната на товарните автомобили.

Изискванията към автомобилите за обслужване на вендинг автомати, бяха:

 • Достатъчен дневен пробег – като минимум 200 км. с едно зареждане
 • Висока товароносимост и достатъчно багажно пространство.

След обстоен анализ на пазара и ограниченото предлагане на товарни електромобили, се спряхме на единствения вариант, който отговаряше на условията – Citroën ë-Jumpy.

 • Батерия 50 кВч с пробег до 230 км по WLTP
 • Бързо зареждане до 80% за 30 минути,
 • Шофирането в пълен комфорт е динамично, спокойно и удобно: двигател 100 кВ (136 к.с.).

До края на Май 2023 очакваме и последните три товарни автомобила – PEUGEOT e-Partner. Te ще маркират изпълнението на първи и втори етап от електрифицирането на фирменият автопарк и ще го превърнат в изцяло електрически. „Блек Сии Кофи“ ЕООД ще бъде първата компания от вендинг индустрията в България използваща изцяло ЕА за ежедневните транспортни нужди на бизнеса.


Защо избрахме да преминем към електроенергия?

 • По-малко вредни емисии:  Електроавтомобилите са с около 97% по-чисти от конвенционалните автомобили. Те не замърсяват въздуха, тъй като не изпускат никакви газове в атмосферата. Средно на годишна база един електромобил в движение, спестява около 1.5 милиона грама СО2.
 • Намалено шумово замърсяване, което допринася за по-приятна и здравословна околна среда.
 • По-ниска цена на зареждане, обслужване и поддръжка.

      Смяната на автопарка е крачка към бъдещето, където компанията ще продължи да търси нови начини за опазване на природата и намаляване на вредните емисии генерирани от вендинг индустрията.

Освен, че допринасят за опазването на околната среда, те могат да бъдат и икономично изгодни, тъй като разходите за гориво се намаляват значително. В бъдеще, с развитието на технологиите, можем да се надяваме, че още повече фирми ще се присъединят към тази тенденция и да използват електрически автомобили в изпълняването на дейността си.


Ние, от Блек Сии Кофи ЕООД се надяваме, че примерът, който даваме, ще вдъхнови и вас!

  GO GREEN!