С радост ви съобщаваме, че от 6.Март.2023 „Блек Сии Кофи“ ЕООД е активен стационарен пункт за събиране на пластмасови капачки в подкрепа на благотворителната кампания „Капачки за Бъдеще“.


Как може да се включите?

Събирайте пластмасови капачки, в туби от минерална вода от 5 или 10 литра или найлонови торби/чували. Донесете ги в офиса ни на адрес с. Тополи ул. Георги Градев 17, всеки делничен ден между 9 и 17ч; както и Събота и Неделя след предварителна уговорка (0885353510 – Нели). Ние се ангажираме да ги съхраняваме, транспортираме и предадем на следващата обявена дата във Варна.

За кампанията “Капачки за Бъдеще”

Всяко 3-то дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото болниците използват остаряла техника на възраст над 20 – 30 години. За съжаление, тук не става въпрос за отделни единици. Кувиьозите са изключително важни за много новородени дечица. Често, те са единственото, което им помага да останат живи и да продължат да се развиват пълноценно. Но не всяка болница е в състояние да поддържа модерна база в това отношение.

Ето тук идва кампанията Капачки за Бъдеще! Тя е създадена от Лазар Радков и Мартина Йорданова и цели да закупи нови кувьози за болници в по-малките населени места. Девизът на кампанията е “Заедно можем повече!” и сега ще разберете защо.

Колко капачки струва един чисто нов кувьоз?

Капачки се изкупуват само от по-големи пунктове. Като цената им не се различава много от стандартната цена за изкупуване на пластмаса, средно между 20 и 40 стотинки за 1 килограм. 1 килограм капачки заемат обем от около 5 литра, като всяка капачка тежи около 1 грам. Това означава, че в една 5 литрова туба от минерална вода ще можете да поберете около 1000 капачки. А ако приемем, че те ще бъдат изкупени на средна цена от 30 стотинки за килограм, това означава, че 1 капачка има стойност от 0.0003 лв.

За сравнение, цената на един нов кувьоз е средно между 18 000 лв. и 25 000 лв. Като за целите на нашия пример ще приемем, че цената е 18 000лв. Така можем да разберем, че 1 нов кувьоз струва около 60 000 000 капачки. Ако предположим, че 1 единствен човек събира по 2 капачки на ден, то ще му отнеме над 82 хиляди години да събере достатъчно капачки за нов кувьоз.

Не бихме могли да се справим сами с тази кауза. Но ако само 165 000 от нас събираме по 1 капачка на ден, кампанията ще може да закупува нови кувьози всяка година.